Visste du att…

Västra Ingelstad hade redan för cirka 150 år sedan, närmare bestämt 1865, över 1000 invånare. För att vara mer exakt 1083 personer, enligt sammanställningen den 31:e december. Könsfördelningen var jämn, 527 personer av mankön och 562 st. av qvinkön.

Under året 1865 gifte sig 5 par i byn, 3 drängar med sina vackra pigor, samt byns skräddare Nils med sin Kerstin på självaste nyårsafton. Grattis i efterskott!
Från årets början till mantalsskrivningens slut den 31:e december föddes 31 vackra barn, 15 pågar och 16 töser. Byns tillväxt var tryggad.
Samma period så insåg 103 personer hur trevlig byn var, packade sina väskor och flyttade hit till V. Ingelstad.
En del lämnade tyvärr jordelivet under året, mestadels på grund av åldersskäl eller sjukdom. Andra gjorde misstaget att flytta ut ur vår fina by, men de ångrade sig nog ganska snart…

Vi kan också i församlingens redogörelse läsa att 26 personer under året med framgång blev skyddskoppympade, dåtidens sätt att ”vaccinera” sig.
Material från insjuknade överfördes till rispor i huden på friska. Det gav en mildare form av sjukdomen i vilken någon procent dog, men de som överlevde blev immuna. Trots att koppympning kunde vara dödligt ansågs detta acceptabelt eftersom sjukdomen var så mycket farligare.
Skyddskoppympning blev i vissa delar av Sverige obligatorisk 1816. Det var en uppgift för främst för klockare och barnmorskor.

Tänk att det skulle ta ett och ett halvt sekel innan vi åter är över tusen invånare i byn igen.

Föregående artikelMånstorps Ängar – Sveriges första demensby
Nästa artikelFler bostäder – Etapp 2 & 3 närmar sig