Inga fler lösa stenar på ruinen

Ruinen Månstorps gavlar ska restaureras för 2,7 miljoner kronor från länsstyrelsen. Fornlämningen Månstorps gavlar är ett populärt utflyktsmål, men under senare år har borgruinen förfallit.
– Vi vågar inte längre ha några arrangemang inne i borgen och vi har, med hjälp av Lasse Danred, därför tryckt på hos länsstyrelsen. Vi vill ha borgen i ett skick så att den kan användas, säger Nils-Åke Höjbert.

Månstorps gavlar

Han och brodern Bertil Höjbert köpte 1994 den tidigare statliga ägda Månstorps kungsgård som borgen tillhör.

– Väggarna vittrar sönder av frosten så stenar har lossnat. Det har inte inträffat några incidenter men vi kan inte ha borgen fylld med musik och folk som står vid väggarna. Vi har satt upp en skylt om att man vistas i borgen på egen risk, säger Nils-Åke Höjbert.

Länsstyrelsen har fått fjorton miljoner kronor av Riksantikvarieämbetet i år och använder drygt 1,5 miljoner kronor till renovering på Månstorps gavlar. Arbetet beräknas pågå även under nästa år och då kosta drygt 1,1 miljoner kronor.

– Att länsstyrelsen satsar så stor andel av sin budget på Månstorp visar att myndigheten tar den på ett stort allvar och det är glädjande, säger Lasse Danred.

Länsstyrelsens avsikt är att ”ruinen ska kunna användas i pedagogisk verksamhet för skolor och kulturverksamhet och bli en tillgång för bygden”.

Föregående artikelFramtidskompassen – Pythagoras Quest
Nästa artikelDyrare ombyggnad av Trelleborgsbanan